Regelmatige updates over uw vakgebied?
9 september 2019 - 119 keer bekeken

Lekker hoor ! In 2018 hebben ongeveer 18 miljoen mensen in 24 verschillende tijdzones ontzettend veel zwerfvuil uit het milieu gehaald. Naar schatting 88 miljoen kilo, een ongekend succes waar iedereen natuurlijk hartstikke trots op is. Zo is iedereen die zich heeft aangemeld ook “kei trots”  dat ze dit jaar, op de ene dag, weer vol goede moed bezig zijn het milieu te redden…

Vooropgesteld dat het prachtig is dat deze dag georganiseerd wordt. Natuurlijk moet alle rotzooi het milieu uit. No doubt about that. Waar ik wel moeite mee heb is dat de dag “überhaupt” georganiseerd moet worden. Met een beetje meer verstand van alle mensen zou dit niet nodig zijn. Het is namelijk diezelfde mens die deze rotzooi in het milieu gooit.

Ik lees op de site van de Plastic Soup Foundation het volgende: “ De plastic productie neemt nog jaar op jaar toe en daarvan belandt een aanzienlijk deel in rivieren en zeeën.”  Laat dat eens even goed op je inwerken… De plastic productie neemt toe en een aanzienlijk deel daarvan belandt in rivieren en zeeën….

Dan gaat er toch iets mis lijkt me. Mijn hele simpele gedachte is dan: Als die 18 miljoen mensen die zich nu weer keihard gaan inzetten ook meteen de moeite nemen om per persoon 4 mensen bewust te maken van de noodzaak van het recyclen van o.a. plastic, dan hebben we al bijna 90 miljoen mensen zover dat ze hun rotzooi gewoon keurig weggooien in de daarvoor bestemde containers i.p.v. in een struik of een waterweg.

Nee, daarmee gaan we het nog niet redden. Ook de media en overheidsinstanties moeten zich hier meer mee bezig houden i.p.v. het direct verbieden van sommige plastics (rietjes e.d.). Klein voorbeeld; tijdje geleden zag ik op Discovery Channel de wekelijkse docu “Deadliest Catch”. Krabvissers op de Bering zee in Alaska. Zo nu en dan zie je dat ook deze vissers het een en ander in de zee gooien. Kledingstukken, kapotte boeien, etc. etc. Vorige week zag ik de trainer van een voetbalclub op tv zijn kauwgom uit zijn mond halen en op de grond gooien… Waarom?  Gemakzucht? Programmamakers zouden hier ook tegen op kunnen treden. Druppel op een gloeiende plaat, ben ik me van bewust, maar we moeten ergens beginnen. Zolang dit gedrag  op tv te zien is zullen er altijd mensen zijn die denken: whatever…..

En daar moeten we vanaf. We moeten ons veel meer bewust zijn van het feit dat we de natuur nodig hebben om te overleven. Die natuur overleeft ons wel. Lang nadat wij er niet meer zijn is de natuur nog steeds hier. De natuur heeft ons niet nodig, wij de natuur wel. Daarom, gooi je rotzooi gewoon in de daarvoor bestemde bak en de gemeentes e.d. zorgen daarna voor de rest. En doe dat gewoon elke dag, ruim gewoon je rotzooi op en niet alleen op 21 september…

Geschreven door Rob de Keijzer

Reacties

Plaats een reactie