Regelmatige updates over uw vakgebied?
8 augustus 2019 - 140 keer bekeken

Achter de voorgevel van Flexpak B.V. in Geldermalsen is er de laatste maanden iets veranderd.  Een ingrijpende overstap naar het ERP-pakket van DS Software betekende een stap vooruit voor de medewerkers en voor de klant! Overzicht en inzicht in processen en workflow zijn geoptimaliseerd, en daardoor zijn we future-proof! 

Grote kans dat de koekjes die je bij de koffie eet in een verpakking van Flexpak zitten. De productie van bedrukte laminaatfolies, vellen en zakken voor koek, snoep, chocolade, groente en vis is onze specialiteit. Dat zag ook Joan Hanegraaf toen hij in 2016 het bedrijf overnam. Flexpak vormde een mooie aanvulling op het bestaande portfolio van de Oerlemans Packaging Group. Maar er moest wel wat gebeuren. De informatievoorziening en procesbesturing in het bedrijf waren niet optimaal. Met ons nieuwe systeem worden alle bewerkingen vooraf nauwkeurig beschreven en worden de grondstoffen, rollen en dozen genummerd en van een barcode voorzien.

Geautomatiseerde workflow

Waar voorheen alle informatie in mappen en dossierkasten stond, is het nu een volledig geautomatiseerd proces. Onze rollen, dozen en pallets zijn voorzien van een uniek nummer. De werkstations en de heftrucks in de productie zijn uitgerust met scanners. Door het scannen wordt de goederenbeweging door het bedrijf en in het magazijn in real-time zichtbaar gemaakt. Niet alleen de voorraad, maar ook de halffabricaten, zowel blanco als bedrukt. In het scherm kun je direct zien waar de goederen staan; de traceability is fantastisch. Een elektronisch planbord geeft inzicht in de workflow. Dat helpt ons om te zorgen dat de goederen op de juiste tijd door het bedrijf gaan, dat de deadlines overzichtelijk blijven en dat er zo nodig geschoven wordt in de planning als ergens problemen dreigen te ontstaan. Dit alles komt de efficiëntie ten goede.

Rust op de werkvloer

Ik zal niet ontkennen dat de overstap voor de medewerkers best even wennen was. Maar na de op maat gemaakte opleidingen, heeft iedereen zich de nieuwe werkwijze eigen gemaakt. Er rijden bijvoorbeeld nog maar twee heftrucks rond. Die zijn uitgerust met een beeldscherm en scanner. De heftruckchauffeur ziet welke rollen van A naar B moeten worden verplaatst en waar die zich bevinden. De andere collega’s blijven aan hun machine staan. Op basis van het elektronisch planbord krijgen zij de benodigde grondstoffen of te bewerken rollen aangeleverd. Die gaan vervolgens weer keurig op tijd door naar de volgende bewerking. Wij hebben een enorme efficiencyslag gemaakt en het is veel rustiger op de werkvloer. Op hun eigen scherm of terminal vinden de medewerkers alle info terug, net als de afbeeldingen van de verpakking die ze aan het maken zijn. Met een druk op de knop zijn teksten, kleuren of ingrediënten eenvoudig te checken.

Klanten merken verschil

Niet alleen intern zijn we blij met het resultaat. Ik hoor van klanten dat zij een grote vooruitgang merken. De informatievoorziening verloopt gestroomlijnd. De klanten weten nog beter wat ze kunnen verwachten. De identificatie van producten is echt perfect geregeld in ons nieuwe systeem, en bij vragen kunnen we onze klanten nog sneller helpen.

Vliegende start

Met de overstap naar DS Software is Flexpak meegegaan in het magazijnsysteem van onze zusterbedrijven binnen de Oerlemans Packaging Group. We werken met dezelfde databases voor klanten en leveranciers, hanteren uniforme omschrijvingen en de artikelenopbouw is gelijk. Gegevens tussen de verschillende bedrijven zijn heel eenvoudig uit te wisselen. En zo hoort dat ook. En waar je in het dagelijks leven eigenlijk altijd kunt vertrouwen op je broer of zus, kunnen wij dat zakelijk ook. In de voorbereiding hebben wij heel veel support gehad van de ervaren collega’s van Oerlemans Plastics. Zij hebben ons echt een vliegende start bezorgd. Een goede investering in betrouwbaarheid!

 

Reacties

Plaats een reactie